19 Ιουλ 2007

Στις γυναίκες το 40% των διοικητικών θέσεων στις νορβηγικές εταιρείες

Το 40% των των μελών των διοικητικών συμβουλίων στις 521 ανώνυμες εταιρείες της Νορβηγίας πρέπει να είναι γυναίκες, σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας.

Ο νόμος, μοναδικός σε ολόκληρο τον κόσμο, τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2004 και προβλέπει την διάλυση των ανώνυμων εταιρειών που δεν θα έχουν συμμορφωθεί με αυτόν μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2008.

Σύμφωνα με την κοινωνιολόγο Μάριτ Χόελ, υπεύθυνη του Κέντρου για την Ισότητα στην Εργασία, «το 55% αυτών των επιχειρήσεων τηρούν το νόμο, όπως φαίνεται από τις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη του 2007».

Στο υπουργείο Ισότητας της Νορβηγίας εκφράζουν την ικανοποίηση τους. «Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση», υποστηρίζει μια υπεύθυνη, «αλλά οι επιχειρήσεις έχουν ακόμα περιθώριο έξι μήνες». Η κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν πολλές επιχειρήσεις που δεν θα συμμορφωθούν με το νόμο: «Φαντάζεστε οι υπεύθυνοι μιας επιχείρησης να πουν ότι δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί μια ικανή γυναίκα ενώ το ήμισυ του πληθυσμού είναι γυναίκες; Θα ήταν αστείο».

Οι επιχειρήσεις που δε θα συμμορφωθούν, έπειτα από δυο προειδοποιητικές επιστολές, θα λάβουν ειδοποίηση διαγραφής τους από το μητρώο των ανωνύμων εταιριών, η εγγραφή στο οποίο είναι προϋπόθεση για μία εταιρεία να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Όσλο.

Οι δημόσιες επιχειρήσεις και πάνω από τα δυο τρίτα των εταιριών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εφαρμόζουν το νόμο, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου