27 Ιουν 2008

Τι είναι αυτό που κινητοποιεί τους εργαζόμενους;

Πρόσφατη έρευνα σε δείγμα 1500 εργαζομένων έδειξε ότι τα χρήματα σπάνια είναι ικανά να αποτελούν το βασικό κίνητρο των εργαζομένων. Αυτά είναι τα πέντε πιο σημαντικά κίνητρα που φαίνεται ότι παρακινούν περισσότερο από τα υπόλοιπα τους εργαζόμενους.

1) Δυνατότητες μάθησης και ανάπτυξης καθώς και η επιλογή καθηκόντων
Οι εργαζόμενοι εκτιμούν τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης που συμβάλλουν στο να γίνονται ποιο ‘ελκυστικοί’ στην αγορά εργασίας.

2) Ευέλικτες ώρες εργασίας
Οι εργαζόμενοι εκτιμούν την ευελιξία στον ωράριο καθώς και τον χρόνο ξεκούρασης. Τα ευέλικτα προγράμματα εργασίας βοηθούν πολύ στην εξισορρόπηση οικογενειακής και προσωπικής ζωής

3) Προσωπική αναγνώριση
Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη να νιώθουν ότι τους χρειάζονται και ότι η προσφορά τους εκτιμάται. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι οι προϊστάμενοι τους σπάνια τους ευχαριστούν για την συνεισφορά τους.

4) Αυξημένη αυτονομία και έλεγχο στην εργασία τους
Αυτά τα δύο στοιχεία μεταφράζονται από τους εργαζόμενους ότι η επιχείρηση τους εμπιστεύεται να ενεργούν αυτόνομα και χωρίς την διαρκή έγκριση από κάποιους άλλους.

5) Χρόνο με τον/ην προιστάμενο/η
Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από υποστήριξη αφου ακουστούν οι ανησυχίες και τα προβλήματά τους. Επίσης, οι συναντήσεις αυτές βοηθούν στην αναγνώριση και στην καθοδήγηση

Τα χρήματα φυσικά και είναι σημαντικά αλλά ιεραρχήθηκαν μετά από τους πέντε αυτούς παράγοντες.

Πηγή: Nelson, B (2003) What do employees want? ABA Bank Marketing, pp. 9-10

1 σχόλιο:

  1. Κυρία Βακόλα καλησπέρα,

    Πολύ ενδιαφέρον αυτό! Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον επίσης να δημοσιεύσετε οτιδήποτε σχετικό με το βαθμό ικανοποίησης που νοιώθουν οι εργαζόμενοι στις ελληνικές επιχειρήσεις αναφορικά με τους παράγοντες αυτούς και αν ο βαθμός ικανοποίησης σχετίζεται με την απόδοση στην εργασία!

    Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

    Με εκτίμηση

    ΜΣ (ΕΧ-ΜΕΝΤ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή