29 Σεπ 2008

Νέα ιστοσελίδα HR

Ξεκίνησε την λειτουργία του η νέα ιστοσελίδα του περιοδικού HR Professional.
Οφείλω να ομολογήσω ότι εντυπωσιάστηκα με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας το οποίο παρέχει πλούτο άρθρων και πληροφοριώ σχετικών με το HR τόσο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ένα αρκετά μεγάλο τμήμα της έντυπης μορφής του περιοδικού παρέχεται δωρεάν μέσω του site. Πρόκειται σίγουρα για εξαιρετική προσπάθεια από την ομάδα του HR Professional.

27 Σεπ 2008

Πώς μια Γερμανίδα "χτύπησε" στη Γυάλινη Οροφή ... και άλλες ιστορίες

Η Μαρία Σάαντ, μια φιλόδοξη επιχειρηματίας, 41 ετών, θεωρεί τον εαυτό της τυχερό. Μετά τη γέννηση των δύο γιων της, επτά και τριών ετών αντιστοίχως, οι εργοδότες της, μια μεγάλη φαρμακευτική επιχείρηση της έδωσε τη δυνατότητα να εργάζεται με μειωμένο, ευέλικτο ωράριο - κάτι που δεν θεωρείται δεδομένο στη Γερμανία.

Η τύχη της όμως δεν συνεχίστηκε. Παρότι διεκδικούσε μια θέση στο μάνατζμεντ της επιχείρησης, η καριέρα της «πάγωσε», όταν δημιούργησε οικογένεια. «Κάποια στιγμή οι γυναίκες καλούνται να αποφασίσουν», λέει. «Οταν έχεις παιδιά, θα πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς στη δουλειά». Εκατομμύρια εργαζόμενες γυναίκες -και ενίοτε και πατέρες- είναι αναγκασμένες να κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς μεταξύ της εργασίας και της οικογένειας. Ωστόσο πολλοί ειδικοί επί θεμάτων εργασίας, υποστηρίζουν ότι αυτοί οι συμβιβασμοί είναι πολύ δυσκολότεροι στη Γερμανία, μια χώρα που παρότι έχει γυναίκα καγκελάριο, και παρότι βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλελεύθερης, υποτίθεται, Ευρώπης, χαρακτηρίζεται από τις μεγαλύτερες μισθολογικές ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων στην Ευρώπη.

Αυτή είναι μόνον μια από τις ανισότητες ανάμεσα στους εργαζόμενους άνδρες και τις εργαζόμενες γυναίκες, κυρίως τις μητέρες, για την οποία τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και τα συνδικάτα, υποστηρίζουν ότι δημιουργεί πρόβλημα στη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία και κατά συνέπεια στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, σε μια περίοδο που η Γερμανία βρίσκεται ενδεχομένως στα πρόθυρα της ύφεσης.

22 Σεπ 2008

Αναγκαίο κακό η εργασία για έναν στους τρεις

Οι Ελληνες είναι οι πιο δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι στην Ευρώπη δείχνουν δύο διαφορετικές έρευνες

Για το 33% των Ελλήνων εργαζομένων, η εργασία είναι, απλώς, αναγκαίο κακό. Ενας στους τρεις Ελληνες εργαζομένους θεωρεί ότι η εργασία αποτελεί μόνο ένα μέσο για να κερδίζει χρήματα. Το εύρημα προέρχεται από τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ και δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. Η έρευνα διεξήχθη από μεγάλη ιδιωτική εταιρεία και επιβεβαιώνει των αποξένωση ενός μεγάλου τμήματος εργαζομένων από την παραγωγική διαδικασία. Υπάρχει βέβαια και η μειοψηφούσα άποψη, των εργαζομένων που σε ποσοστό 28% δηλώνουν ότι θα «αποφάσιζαν να εργαστούν», ακόμη κι αν δεν είχαν οικονομική ανάγκη. Αλλά και η 4η ευρωπαϊκή έρευνα του Eurofound, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 30.000 εργαζόμενοι από 31 χώρες, επιβεβαιώνει ότι ο Ελληνας εργαζόμενος είναι ο πιο δυσαρεστημένος από τους άλλους Ευρωπαίους. Στην έρευνα, εκτός από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μετείχαν και οι Τουρκία, Ελβετία και Νορβηγία. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν το 2005 και γι' αυτόν τον λόγο δεν καταγράφουν την επίδραση των αλλαγών την τελευταία τριετία. Τις πιο πρόσφατες επιδράσεις καταγράφει όμως η έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας. Σύμφωνα με αυτήν, το 25% των νέων εργαζομένων αμείβεται με μεικτό μισθό που δεν ξεπερνά τα 750 ευρώ. Εντοπίζει 294.000 νέους ηλικίας 29-35 ετών, αμειβόμενους με το γνωστό μπλοκάκι και εξηγεί τον μεγάλο βαθμό δυσαρέσκειας των Ελλήνων. Ακόμη και οι συντάκτες της ευρωπαϊκής έρευνας δείχνουν εντυπωσιασμένοι από την απάντηση που δίδουν 4 στους 10 Ελληνες, όταν δηλώνουν ότι δεν υπάρχει ισορροπία εργασιακής και οικογενειακής ζωής.

18 Σεπ 2008

Αποτελέσματα έρευνας - Στάσεις και Στερεότυπα των γυναικών στελεχών επιχειρήσεων στην Ελλάδα απέναντι στο φαινόμενο της Γυάλινης Οροφής

Σύμφωνα με το φαινόμενο της Γυάλινης Οροφής οι γυναίκες στελέχη δυσκολεύονται να εξελιχθούν επαγγελματικά στα ανώτερα και ανώτατα επίπεδα ηγεσίας και να προαχθούν στην υψηλότερη διοικητική θέση σε μια επιχείρηση λόγω ποικίλων εμποδίων. Τα εμπόδια αυτά αφορούν διαφυλικά χαρακτηριστικά και στερεότυπα για την απόδοση και το στυλ ηγεσίας των γυναικών, οργανωτικούς παράγοντες της επιχείρησης και προσωπικούς προσδιοριστικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη ζωή της γυναίκας στελέχους (πχ. οικογένεια). Το ερωτηματολόγιο που χορηγήθηκε αποτελείται από δυο διεθνή σταθμισμένα ερωτηματολόγια, ένα πρόσθετο που διαμορφώθηκε έπειτα από ένα πιλοτικό πρόγραμμα προσωπικών συνεντεύξεων και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά. Η χορήγηση πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικώς μέσω διαδικτύου και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε 125 γυναίκες στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα. Κύριο εύρημα είναι η επαλήθευση της ύπαρξης της Γυάλινης Οροφής στις σημερινές ελληνικές επιχειρήσεις. Η γυναίκα στέλεχος φαίνεται πως αξίζει την ανώτερη διοικητική βαθμίδα που προσδοκεί λόγω μετεκπαίδευσης, περαιτέρω επιμόρφωσης και επειδή κατέχει έναν υψηλό κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας που την καθιστά άξια της θέσης. Ο κοινωνικός και συναισθηματικός ρόλος στην εργασία και ο κώδικας δεοντολογίας των γυναικών στελεχών περιορίζονται όσο ανεβαίνουν στη διοικητική βαθμίδα. Η δημιουργία οικογένειας είναι θέμα που τις απασχολεί και τίθεται μερικώς σαν προτεραιότητα στη ζωή τους. Το ζήτημα των στερεοτύπων για τις έννοιες φύλο και κατεχόμενη εξουσία, παραμένει μερικώς διασαφηνισμένο, καθώς αφενός οι ίδιες δεν ενστερνίζονται καθολικά τις επαγγελματικές προκαταλήψεις απέναντι στο φύλο τους, και αφετέρου θα τις συμμερίζονταν σε μια μελλοντική πρόσληψη μιας υποψηφίου.

Για περισσότερες πληροφορίες όπως επικοινωνήσετε με την υπεύθυνη ερευνήτρια:
Αργυρώ Γκόλφη
Απόφοιτος Ψυχολογίας Πανεπ. Αθηνών
Argyro.gkolfi@gmail.com

16 Σεπ 2008

Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης

Δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης για το 4ο τρίμηνο του 2008.Ο ρυθμός προσλήψεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Έρευνα, αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους. Θετικό, ωστόσο, αναμένεται να παραμείνει το κλίμα στην ελληνική αγορά εργασίας, καθώς οι εργοδότες σε οχτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας που ερευνήθηκαν αναφέρουν θετικά σχέδια προσλήψεων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας της Manpower, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για το διάστημα Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2008 αγγίζουν το +12%, μειωμένες κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το 23% των ελλήνων εργοδοτών που συμμετείχαν στην Έρευνα αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν σε προσλήψεις κατά το επόμενο τρίμηνο, το 11% των εργοδοτών δηλώνουν ότι αναμένουν μείωση των ατόμων που απασχολούν, το 60% αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, ενώ το 6% των εργοδοτών δηλώνουν αβέβαιοι ως προς την πορεία της απασχόλησης για το διάστημα Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2008. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης προκύπτουν όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που περιμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους, κατά το ερχόμενο τρίμηνο.

15 Σεπ 2008

Αποτελέσματα της έρευνας Αμοιβών & Παροχών της Hay

Σημαντικά στοιχεία όσον αφορά τις αποδοχές και την καταναλωτική δύναμη των μάνατζερ αποκαλύπτει η Παγκόσμια Έκθεση Αμοιβών που ανακοίνωσε η Διεθνής Εταιρεία Συμβούλων Επιχειρήσεων, Hay Group. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 51 χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ασίας.

Για το έτος 2008, η ζήτηση υψηλόβαθμων στελεχών στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα.

Οι παράγοντες που συνεκτιμήθηκαν στον υπολογισμό των αμοιβών των μάνατζερ ήταν το κόστος διαβίωσης, αλλά και τα φορολογικά συστήματα της κάθε χώρας, τα οποία (ως παράγοντες) επηρεάζουν τη συχνότητα αναζήτησης των ανώτατων διοικητικών στελεχών.

Τα στελέχη management που δραστηριοποιούνται στις χώρες αυτές διαθέτουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη, σε σχέση με εκείνα που απασχολούνται στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Στις πρώτες θέσεις της έκθεσης βρίσκονται χώρες-εξαγωγείς πετρελαίου, όπως το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Χονγκ-Κονγκ ενώ υψηλή θέση καταλαμβάνει και φέτος η Τουρκία (5η). Αντίθετα, οι ανεπτυγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία (18η) και η Γαλλία (33η) βρίσκονται σε χαμηλότερες θέσεις, επηρεαζόμενες από παράγοντες, όπως η αύξηση του πληθωρισμού και οι φορολογικές επιβαρύνσεις οι οποίοι διατηρούν τα εισοδήματα σε χαμηλότερα επίπεδα.

"Στην Ελλάδα οι αυξήσεις των στελεχών των επιχειρήσεων και τον τελευταίο χρόνο κυμάνθηκαν σε επίπεδο αισθητά πάνω από τον πληθωρισμό. Το γεγονός, όμως, της αύξησης του πληθωρισμού αλλά και του κόστους διαβίωσης γενικότερα τον τελευταίο χρόνο είναι αυτά που είχαν σαν αποτέλεσμα την πτώση της χώρας μας στην λίστα της καταναλωτικής δύναμης των μάνατζερ από την 15η θέση πέρυσι στην 21η θέση φέτος», επισημαίνει ο Θανάσης Αβραμόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Hay Group.

12 Σεπ 2008

Background screening υποψηφίων

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύτηκε στην on-line έκδοση της Καθημερινής. Αφορά σε ένα φαινόμενο το οποίο έχει διαδοθεί ιδιαίτερα στις ΗΠΑ μετά την τρομοκρατική επίθεση των δίδυμων πύργων. Πρόκειται για το background screening υποψηφίων και τις εταιρείες που αναλαμβάνουν την αναζήτηση πληροφοριών από το παρελθόν των υποψηφίων σχετικά με νομικές εμπλοκές, ποινικές κυρώσεις, χρεοκοπίες κ.ά.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

2 Σεπ 2008

Ελληνική Κοινότητα του HR στο LinkedIn

Ιδιαιτέρως δυναμική μπορεί να χαρακτηριστεί η Ελληνική κοινότητα των επαγγελματιών της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων στο LinkedIn. Το Greek HR Group το οποίο λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες απαριθεί ήδη 265 μέλη η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (άνω του 90%) είναι στελέχη Ανθρώπινου Δυναμικού, οι οποίοι εργάζονται είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Πρόσφατα μάλιστα προσφέρθηκε από την LinkedIn και η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των μελών της Ομάδας με την δημιουργία Discussion Group, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στα μέλη της ομάδας να έρχονται σε αποτελεσματικότερη επαφή και επικοινωνία.
Αν λοιπόν είστε μέλη του LinkedIn και ασχολείστε επαγγελματικά με την Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Greek HR Group, απ' όπου μπορείτε να μου στείλετε μήνυμα προκειμένου να εγγραφείτε ως μέλη.