23 Νοε 2010

Το Βήμα του Μεταπτυχιακού Φοιτητή - ΤΙΤΑΝ ΑΕ

Πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΤΙΤΑΝ στο εργοστάσιο της Τσιμεντοβιομηχανίας στο Καμάρι το 9ο Βήμα του Μεταπτυχιακού Φοιτητή με την συμμετοχή μεταπτυχιακών φοιτητών από διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας.

Το Βήμα του Μεταπτυχιακού Φοιτητή είναι μια πολύ αξιέπαινη προσπάθεια στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας ΤΙΤΑΝ που αποσκοπεί στο να φέρει πιο κοντά τους νέους μεταπτυχιακούς φοιτητές με έμπειρα στελέχη της αγοράς. Στο φετινό panel που συντόνιζα συμμετείχαν πολύ έμπειρα στελέχη, κάποια από αυτά και με σημαντική επιρροή στον δημόσιο βιο της χώρας, όπως ο κος Οδυσσέας Κυριακόπουλος και ο κος Σπύρος Καπράλος. Συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Βαζάκας (Unilever), Κουσία (Manpower), Τσιριγγάκης (Mercedes Benz), Χυτήρης (ΠΑΠΕΙ).

Κυριάρχο θέμα συζήτησης.... τι άλλο;; Η ΚΡΙΣΗ... Οι περισσότεροι συμμετέχοντες, γύρω στα 300 άτομα, έθεσαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις προοπτικές της αγοράς εργασίας στο σημερινό εργασιακό πλαίσιο.
Για άλλη μια φορά είδα κόσμο αγχωμένο, προβληματισμένο αλλά και δυστυχώς αρκετά απαισιόδοξο και αρνητικό. Τα παιδιά έχουν δίκιο να αισθάνονται άσχημα και να αγχώνονται. Βλέπουν το ζοφερό μέλλον, δυστυχώς όμως πολλοί δεν βλέπουν τον δικό τους ρόλο, την δική τους δυνατότητα και ικανότητα να αλλάξουν/επηρεάσουν τα πράγματα στο μέλλον.
Ναι, είναι αλήθεια ότι δεν φταίνε σε τίποτα να πληρώνουν τα χρωστούμενα μας, και ναι, ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, αλλά μήπως τα έφαγαν οι γονείς τους /μας αντί για αυτούς / εμάς; Ποιος είναι ο ρόλος όλων μας; Ποιες είναι οι δυνατότητες που έχουμε για να αλλάξουμε ή και να επηρρεάσουμε αυτή την κατάσταση; Ειδικά για μας στο χώρο του HR πώς μπορούμε να βοηθήσουμε, στην πράξη, με συγκεκριμένους τρόπους τους νέους αποφοίτους;
  • Ας δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες στα νέα παιδιά, προσλαμβάνοντας ανθρώπους με λίγη (ή καθόλου) εργασιακή εμπειρία (όπως είπε χθες ένας από τους συμμετέχοντες πως είναι δυνατόν για entry-level θέσεις να ζητάμε "της παναγιάς τα μάτια" σε πτυχία, προϋπηρεσία, κλπ.
  • Ας τους δώσουμε καλοκαιρινές ευκαιρίες απασχόλησης απόκτησης εργασιακής εμπειρίας
Ολοι οι ομιλητές επίσης τόνιζαν τον ρόλο της προσωπικότητας/soft skills στην σημερινή αγορά εργασίας. Εδώ γίνονται κάποια πράγματα από κάποια (λίγα) πανεπιστημιακά τμήματα αλλά σίγουρα θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Πώς μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό οι επιχειρήσεις; Χθες στο 2ο μέρος της εκδήλωσης του ΤΙΤΑΝ διεξήχθη μια τέτοια εκδήλωση που αποσκοπούσε ακριβώς σε αυτό και ήταν μια πολύ αξιέπαινη προσπάθεια.

Κλείνω ευχόμενος να υπάρξουν στο μέλλον και άλλες τέτοιες παρόμοιες εκδηλώσεις από άλλες επιχειρήσεις. Και θα ήθελα να ακούσω τις προτάσεις άλλων συναδέλφων σε αυτό το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου