9 Μαΐ 2012

Σύνοψη 6ου Διεθνούς Συνεδρίου “Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού στην Ευρώπη: Τάσεις και Προκλήσεις”.


Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Πέμπτη 3 Μαΐου 2012, το 6ο Διεθνές Συνέδριο Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων υπό την αιγίδα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Παν/μίου Αθηνών και την επιστημονική καθοδήγηση της Καθ. Νάνσυς Παπαλεξανδρή και του Επίκ. Καθηγητή του ΟΠΑ Ιωάννη Νικολάου.

Το συνέδριο με τον τίτλο “Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού στην Ευρώπη: Τάσεις και Προκλήσεις” συγκέντρωσε ένα πρωτόγνωρο αριθμό συμμετεχόντων (άνω των 250) στο ξενοδοχείο Radisson Blu Park Hotel Athens και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΜΑΔ) της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και του Συνδέσμου Στελεχών Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΣΔΑΔΕ).
Στην έναρξη του συνεδρίου απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Πρύτανης του Οικονομικού Παν/μίου Αθηνών Καθηγητής Κων/νος Γάτσιος.


Κύριοι ομιλητές του συνεδρίου ήταν οι Prof. Arnold Bakker και Prof. David Guest.

O Arnold Bakker είναι Καθηγητής Οργανωσιακής Ψυχολογίας στο Erasmus University Rotterdam, The Netherlands και πρόεδρος του European Association of Work & Organizational Psychology (EAWOP). Είναι ειδικός σε θέματα εργασιακής δέσμευσης (Work Engagement) και επαγγελματικής εξουθένωσης (Βurnout) έχοντας γράψει σειρά επιστημονικών άρθρων και βιβλίων πάνω σε αυτά τα θέματα. Ο τίτλος της ομιλίας του ήταν: “Why Organizations should care about employee work engagement”. Μέσα από την ομιλία του ανέπτυξε τον ρόλο και την σημασία της εργασιακής δέσμευσης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε ερευνητικά δεδομένα που εξετάζουν τους παράγοντες και τα μέτρα που μπορούν να αναλάβουν οι επιχειρήσεις για την ανάπτυξη της εργασιακής δέσμευσης.

Ο David Guest είναι Καθηγητής Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων στο King’s College, London. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα κινούνται στον χώρο της οργανωσιακής απόδοσης, των εργασιακών σχέσεων, με έμφαση στον ρόλο του ψυχολογικού συμβολαίου αλλά και σε θέματα καριέρας/σταδιοδρομίας. Ο τίτλος της παρουσίασης του ήταν: “HRM and Performance: Facing the Challenge of HR Implementation”.  Με την ομιλία του ο David Guest ανέπτυξε τα βήματα ολοκληρωμένης εφαρμογής των πρακτικών ΔΑΔ σε βρετανικούς οργανισμούς.

Πέραν των κύριων ομιλητών, το συνέδριο άνοιξε με ομιλία της Καθ. Νάνσυς Παπαλεξανδρή (ΟΠΑ), η οποία παρουσίασε τα πλέον πρόσφατα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Έρευνας Ανθρώπινου Δυναμικού (CRANET). Η Ελεάννα Γαλανάκη (ΟΠΑ) εξέτασε τον ρόλο των μη οικονομικών παροχών στην Ευρώπη τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ στην συνέχεια οι Ειρήνη Νικάνδρου και Λήδα Παναγιωτοπούλου (ΟΠΑ) παρουσίασαν τα πρώτα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας που εξετάζει τις στάσεις Ελλήνων και ξένων φοιτητών απέναντι στην καριέρα τους και τις συνέπειες αυτού για την Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Στο κλείσιμο της πρώτης ενότητας η Δήμητρα Ιορδάνογλου (Πάντειο Παν/μιο) και ο Αντώνης Καρατζιάς παρουσίασαν τα αποτελέσματα μιας έρευνας που εξέτασε τον ρόλο και τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης ηγετικών ικανοτήτων σε ένα οργανισμό ΜΜΕ.

Στην δεύτερη ενότητα, οι Ελένη Αποσπόρη και Δωροθέα Ρούμπη (ΟΠΑ) εξέτασαν τον ρόλο του HR στην εφαρμογή και διαχείριση πρακτικών εξισορρόπησης προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, ενώ οι Ιωάννης Νικολάου και Μαρία Βακόλα (ΟΠΑ) παρουσίασαν μια νέα εφαρμογή της χρήσης των τεστ αξιολόγησης υποθετικών καταστάσεων (situational judgment tests) για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στο κλείσιμο της δεύτερης ενότητας η Δέσποινα Ξανθοπούλου (Παν/μιο Κρήτης) παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας σειράς ερευνών για τον ρόλο και την σημασία της ανάρρωσης από την εργασία.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την συμμετοχή στελεχών Ανθρώπινου Δυναμικού υπό την διεύθυνση του Καθ. Δημήτρη Μπουραντά (ΟΠΑ) και με την ενεργή συμμετοχή του κοινού. Ο τίτλος της συζήτησης ήταν «ο ρόλος της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στην Ελλάδα την εποχή του Μνημονίου» και έλαβαν μέρος η Άννα Μαμαλάκη, Διευθύντρια Οργανωτικής Ανάπτυξης Ομίλου ΤΙΤΑΝ, η Βίκυ Μπουζούκη, Country HR Director, Coca-Cola Τρία Έψιλον, η Βάλια Περιβολάρη, Human Resources Director Greece, Ernst & Young και ο Αλέξανδρος Φουρλής, Managing Director, Kariera.gr (Careerbuilder Greece).

Το επόμενο Διεθνές Συνέδριο Ανθρώπινου Δυναμικού θα διεξαχθεί από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Παν/μίου Αθηνών την άνοιξη του 2014.

Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι εταιρίες Coca-Cola Τρία Έψιλον, Unilever, Ernst & Young, Kariera.gr, KPMG-justjobs.gr και οι εκδόσεις Rosili και Κριτική. Χορηγός Επικοινωνίας ήταν το HR Professional.

Οι παρουσιάσεις του συνεδρίου θα είναι σε λίγες ημέρες διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου.

1 σχόλιο: