29 Μαΐ 2012

Ελληνική Παρουσία στο Harvard Business Review

Στην λαίλαπα και τον "χαμό" των ημερών χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν συμπατριώτες μας διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ένας από αυτούς είναι και ο John Antonakis o οποίος ζει στην Λωζάννη και εργάζεται στο τοπικό Παν/μιο. Ο Γιάννης ασχολείται κυρίως με θέματα ανάπτυξης ηγεσίας. Οι έρευνές του έχουν δημοσιευτεί στα σημαντικότερα περιοδικά του χώρου, μεταξύ άλλων και στο Science, όπου εξετάζει και ένα επίκαιρο για τα Ελληνικά δεδομένα θέμα, όπως είναι ο τρόπος που αποφασίζουμε τι θα ψηφίσουμε... Φέτος είχαμε την χαρά να τον έχουμε για ένα σύντομο διάστημα στο Οικονομικό Παν/μιο Αθηνών, όπου δίδαξε το μάθημα της Ηγεσίας στο Μεταπτυχιακό της Δημόσιας Πολιτικής και Διοίκησης, ενώ εδωσε και μια ομιλία στους υποψήφιους διδάκτορες του ΟΠΑ.

Στο τελευταίο τεύχος του Harvard Business Review φιλοξενείται ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Γιάννη και των συνεργατών του με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Learning Charisma". Το άρθρο μελετάει τον ρόλο του χαρίσματος στην άσκηση ηγεσίας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι "απομυθοποιεί" το χάρισμα ως ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό το οποίο δεν μπορεί να αναπτυχθεί, εξετάζοντας την έννοια των "charismatic leadership tactics (CLTs)", ένα σύνολο τεχνικών και δεξιοτήτων τις οποίες μπορεί να καλλιεργήσει ένα στέλεχος μέσω της εξάσκησης  / εκπαίδευσης. 

25 Μαΐ 2012

HR Forum 2012 | From HR Alert To HR Resilience | 7 Ιουνίου 2012

HR Forum 2012 | From HR Alert To HR Resilience | 7 Ιουνίου 2012

Πραγματοποείται και φέτος το ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Στελεχών Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδος (ΣΔΑΔΕ) στις 7 Ιουνίου στο Divani Caravel Hotel.

Περισσότερες πληροφορίες: http://gpma.gr/hrforum2012

14 Μαΐ 2012

Η ενδυνάμωση του ανθρωπίνου δυναμικού σε περιόδους κρίσης και η θέση της Ελλάδας

Ολοκληρώθηκε το 6ο Διεθνές Συνέδριο ΔΑΔ, όπου συζητήθηκαν οι τάσεις και οι προκλήσεις
 
Της Χριστινας Δαμουλιανου / xd@kathimerini. gr

«Ο ρόλος όσων ασχολούνται με το ανθρώπινο δυναμικό είναι να βοηθήσουν την επιχείρηση να ενστερνισθεί τη φιλοσοφία/νοοτροπία της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ), που δεν είναι τίποτε άλλο από την αναγνώριση της στρατηγικής σημασίας του ανθρώπινου παράγοντα, από την κατανόηση των αναγκών και της συμπεριφοράς του, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του και την παροχή ευκαιριών για ανάπτυξη, συμμετοχή και αμφίδρομη επικοινωνία».

Ελπίδα
Με τον ορισμό αυτό -επίλογο στην εισήγησή της- η καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΟΠΑ), κ. Νάνσυ Παπαλεξανδρή, πρόεδρος του «6ου Διεθνούς Συνεδρίου στη Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού στην Ευρώπη: Τάσεις και Προκλήσεις», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 3 Μαΐου 2012, εξέφρασε και την ελπίδα ότι «οι προσπάθειες των τελευταίων χρόνων που έγιναν στον χώρο της ΔΑΔ δεν θα πάνε χαμένες και γρήγορα η χώρα μας θα βγει από την κρίση, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό της, που είναι από τα πλέον εκπαιδευμένα στην Ευρώπη».
Διοργανωτής του συνεδρίου ήταν το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού του ΟΠΑ. Τη σημαντική θεματολογία του κάλυψαν γνωστοί ξένοι και Ελληνες πανεπιστημιακοί καθηγητές, ενώ πάνελ στελεχών επιχειρήσεων συζήτησαν για τη «ΔΑΔ στην Ελλάδα την εποχή του Μνημονίου». Η πορεία της ΔΑΔ στη χώρα μας παρουσιάζει εξέλιξη και ανάπτυξη, σύμφωνα με τα διαχρονικά στοιχεία (1993-2009) της ευρωπαϊκής έρευνας CRANET στην οποία αναφέρθηκε η κ. Παπαλεξανδρή μέσα από την εισήγησή της «Ενδυναμώνοντας το Ανθρώπινο Δυναμικό σε περιόδους κρίσης: η θέση της Ελλάδας».

9 Μαΐ 2012

Σύνοψη 6ου Διεθνούς Συνεδρίου “Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού στην Ευρώπη: Τάσεις και Προκλήσεις”.


Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Πέμπτη 3 Μαΐου 2012, το 6ο Διεθνές Συνέδριο Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων υπό την αιγίδα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Παν/μίου Αθηνών και την επιστημονική καθοδήγηση της Καθ. Νάνσυς Παπαλεξανδρή και του Επίκ. Καθηγητή του ΟΠΑ Ιωάννη Νικολάου.

Το συνέδριο με τον τίτλο “Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού στην Ευρώπη: Τάσεις και Προκλήσεις” συγκέντρωσε ένα πρωτόγνωρο αριθμό συμμετεχόντων (άνω των 250) στο ξενοδοχείο Radisson Blu Park Hotel Athens και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΜΑΔ) της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και του Συνδέσμου Στελεχών Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΣΔΑΔΕ).
Στην έναρξη του συνεδρίου απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Πρύτανης του Οικονομικού Παν/μίου Αθηνών Καθηγητής Κων/νος Γάτσιος.