24 Νοε 2013

Job Pairs & ΔΑΔ στην Ελλάδα

http://www.job-pairs.gr/
Στις αρχές Νοέμβρη ξεκινήσαμε με μεγάλη χαρά μια νέα εθελοντική πρωτοβουλία μαζί με μια ομάδα προπτυχιακών - μεταπτυχιακών φοιτητών και αποφοίτων κυρίως του ΟΠΑ αλλά και άλλων ιδρυμάτων, το Job Pairs | Δημιουργώντας Ευκαρίες.
Τι είναι όμως το Job Pairs και γιατί απoφασίσαμε να το δημιουργήσουμε (λες και δεν είχαμε αρκετή δουλειά anyway...); Όπως λέμε στο FAQ section της ιστοσελίδας, απ΄ όπου μπορείτε να βρείτε και άλλες σχετικές πληροφορίες:

Το Job Pairs σχεδιάστηκε για να βοηθήσει νέους ανθρώπους να μεταβούν επιτυχημένα στην αγορά εργασίας. Πως; Κάνοντας τη σύνδεση τους με στελέχη του κλάδου όπου επιθυμούν να απασχοληθούν. To στέλεχος με εργασιακή εμπειρία (job mentor), αποδέχεται να εμπλακεί σε 5 συναντήσεις με τον απόφοιτο / υποψήφιο για εύρεση εργασίας (job mentee), προκειμένου να ανταλλαγούν εμπειρίες και να προσφέρει καθοδήγηση για την επιτυχημένη μετάβαση του δεύτερου στην αγορά εργασίας.

Δεν πρόκειται απλά για άλλο ένα mentoring scheme που έρχεται να προστεθεί σε αυτά που ήδη υπάρχουν... Το Job Pairs έχει πολύ πρακτικό χαρακτήρα και για τα δύο μέρη. Το matching μεταξύ mentors-mentees γίνεται με μεγάλη προσοχή ώστε να υπάρχει ταύτιση ενδιαφερόντων μεταξύ των δύο μερών, ενώ ο mentee έχει  συγκεκριμένα έργα/ασκήσεις να κάνει πριν/μετά από κάθε συνάντηση, έτσι ώστε η συνάντηση με τον mentor να είναι πραγματικά δημιουργική και χρήσιμη. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται υποχρεωτικά στον χώρο εργασίας του mentor ή στην χειρότερη περίπτωση μέσω skype. Οι account managers επιβλέπουν και εποπτεύουν από κοντά τα "ζευγάρια" μας (κάθε account manager-μέλος της ομάδας μας, επιβλέπει την πορεία εξέλιξης των συναντήσεων mentor-mentee). Με τα παραπάνω και με μια σειρά άλλων διαδικασιών, όπως η αξιολόγηση mentors-mentees για παράδειγμα, η ομάδα του Job Pairs κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου οι συναντήσεις αυτές να είναι χρήσιμες και αποτελεσματικές τόσο για τον mentor όσο και για τον mentee.

To Job Pairs υποστηρίζεται από μια συμβουλευτική ομάδα έμπειρων στελεχών ΔΑΔ και Marketing η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται. Οι άνθρωποι αυτοί μας δίνουν τον χρόνο τους, τις συμβουλές τους και αισθανόμαστε πολύ καλά που τους έχουμε κοντά μας, γιατί σημαίνει ότι κάτι καλό κάνουμε εδώ πέρα. Σε αυτό συνηγορούν και οι αριθμοί. 64 mentors, 128 mentees και 30 ζευγάρια που έχουν ξεκινήσει τις συναντήσεις τους, σε λιγότερο από ένα μήνα ζωής του Job Pairs δεν είναι κι άσχημα για αρχή νομίζουμε...

Πώς μπορούν τα στελέχη ΔΑΔ να βοηθήσουν όμως στην προσπάθειά μας; Κατ' αρχήν ως mentors οι ίδιοι, αρκεί να έχουν 5ετή προϋπηρεσία τουλάχιστον συμπληρώνοντας την φόρμα που θα βρουν εδώ. Κατά δεύτερο και κυριότερο λόγο, επικοινωνώντας το Job Pairs μεταξύ των στελεχών τους και ενισχύοντάς τους ηθικά και πρακτικά να λάβουν μέρος ως mentors. Η υποστήριξη αυτή μπορεί να πάρει και επίσημη μορφή με το Job Pairs και η επιχείρηση να αποκομίσει μια σειρά από οφέλη, όπως προβολή, ένταξη του Job Pairs στις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της επιχείρησης, κλπ. Ήδη έχουμε την χαρά να έχουμε την Wind Hellas μαζί μας, ενώ είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με άλλες 5 τουλάχιστον επιχειρήσεις για να μας υποστηρίξουν επίσημα. Και πάλι δεν είναι άσχημα, νομίζουμε, για τον πρώτο μήνα ζωής που διανύουμε...

Πάνω απ' όλα όμως θεωρούμε ότι το Job Pairs είναι μια ευκαιρία εξωστρέφειας για τα στελέχη ΔΑΔ στην εποχή της κρίσης. Μας κατηγορούν συχνά ότι το μόνο που κοιτάμε και ενδιαφερόμαστε είναι τα "του οίκου μας". Το Job Pairs είναι μια ευκαιρία για το HR της χώρας να δείξει το καλό του πρόσωπο προς το περισσότερο χειμαζόμενο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας. Τους ανέργους και ειδικά τους ανέργους-αποφοίτους ΑΕΙ & ΤΕΙ της χώρας. Τους νέους ανθρώπους που ψάχνουν για δουλειά με μεγάλη δυσκολία, με πολλά "κενά", με πολλές ελλείψεις που κανένα πανεπιστημιακό ίδρυμα δεν μπορεί να τους προσφέρει αποτελεσματικά. Το τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ συμβαίνει στην "πιάτσα" του κάθε χώρου, δεν θα το μάθεις στα παν/μιακά έδρανα αλλά θα στα μάθει κάποιος από μέσα, που τα ξέρει και ο ίδιος καλά. Για θυμηθείτε, φίλοι μου στελέχη και Διευθυντές ΔΑΔ, πώς ήταν όταν ψάχνατε για δουλειά ή όταν κάνατε επιτυχημένα career change, πολύ πριν την έλευση του executive/career coaching ή και του outplacement; Ποιος σας έδειξε τα "κόλπα"; Ποιος σας μίλησε για τους σημαντικούς ανθρώπους του χώρου; Κάποιοι λίγοι τα κάνατε μόνοι σας, είμαι σίγουρος. Αλλά οι περισσότεροι ζητήσατε βοήθεια... Δεν είναι ντροπή. Όλοι μας έχουμε ζητήσει βοήθεια στα δύσκολα... Ε, αυτή την βοήθεια σας ζητάμε τώρα να προσφέρετε στους νέους ανθρώπους της χώρας μας. Τα εργαλεία υπάρχουν, δικαιολογίες πλέον δεν υπάρχουν, το Job Pairs είναι εδώ και ήρθε για να μείνει...

Σας περιμένουμε, Ελάτε

Γιάννης Νικολάου
Μαρία Βακόλα και όλη η ομάδα του Job Pairs

ΥΓ Θα χαρούμε να σας πούμε περισσότερα, εάν η επιχείρησή σας ενδιαφέρεται σοβαρά να υποστηρίξει την προσπάθειά μας και να χρησθεί ως ένας από τους υποστηρικτές μας. Στείλτε μας μήνυμα και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου