18 Φεβ 2008

Headhunting μέσω του LinkedIn και στην Ελλάδα......

Πρόσφατα έγινα μάρτυρας μίας μόδας που νόμιζα ότι, παρόλο ήδη αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό, θα αργήσει να έρθει προς τα μέρη μας. Το headhunting μέσω κοινοτήτων κοινωνικής Δικτύωσης, όπως το LinkedIn.

To LinkedIn είναι ένα δίκτυο επαγγελματικών και όχι προσωπικών στοιχείων, όπως το Facebook, όπου ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να ανεβάσει τα βιογραφικά του στοιχεία (όπως ακριβώς στο βιογραφικό του, δηλ. προϋπηρεσία, εκπαίδευση, ενδιαφέροντα, κλπ) και στην συνέχεια να "καλέσει" γνωστούς, φίλους, συναδέλφους, κλπ. να "μπουν" στο δίκτυό του. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσει μια κοινότητα "άμεσων" και "έμμεσων¨συναδέφων.

Την περασμένη βδομάδα λοιπόν ένας από τους πιο γνωστούς headhunter στην Ελλάδα μου έστειλε μήνυμα ζητώντας μου να τον φέρω σε επαφή με ένα από τα άτομα του δικού μου δικτύου στο LinkedIn προκειμένου να κλείσουν μια συνάντηση για συνέντευξη. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι και στην Ελλάδα οι headhunters χρησιμοποιούν πια αυτού του είδους τις κοινότητες κοινωνικής δικτύωσης, όπως και στο εξωτερικό. Στο παρελθόν είχαμε αναφέρει σε αυτό το blog ένα Case από το Harvard Business Review, όπου συζητούνταν ακριβώς αυτό το φαινόμενο.

Το συμπέρασμα....Το Internet είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο και στην προσέλκυση και επιλογή προσωπικού αλλά προσοχή πώς χτίζουμε το προφίλ μας, γιατί ποτέ δεν ξέρεις....


7 σχόλια:

  1. Αρκετά ενδιαφέρον, κ. Νικολάου!
    Μπορείτε να δείτε και 10 τρόπους για να χρησιμοποιείς το LinkedIn από τον Kawasaki:
    http://blog.guykawasaki.com/2007/01/ten_ways_to_use.html

    Στο μέλλον θα δείξουν καλύτερα τα social networks τι ρόλο θα παίξουν και στον επαγγελματικό χώρο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ασφαλώς και το χρησιμοποιούμε κύριε Νικολάου, και είναι πραγματικά ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, καθότι σου δίνεται η ευκαιρία - μέσω του Linkedin - να δεις τα προφίλ επαγγελματιών που κάτω από άλλες συνθήκες θα έπρεπε να σου έχουν στείλει το βιογραφικό τους για να τους γνωρίσεις.
    Η ανταπόκριση των επαγγελματιών στο κάλεσμά μας είναι ένθερμη και άμεση, ακριβώς επειδή αυτή η δικτύωση γίνεται συνειδητά και απο τις 2 μεριές, και μάλιστα είναι γεγονός οτι πολλοί ξαφνιάζονται ευχάριστα απο το γεγονός οτι έχουμε αρχίσει κι εδώ και το αξιοποιούμε σαν εργαλείο. Μακάρι να αναπτυχθεί κι άλλο και να αξιοποιηθεί απο περισσότερους 'υποψήφιους' εργαζόμενους και 'υποψήφιους' εργοδότες.
    Όσο για το Facebook, προσωπικά θα συνιστούσα προσεχτική χρήση του ως προς τις φωτογραφίες και τα comments, με τη λογική του ό,τι όλα είναι public και accessible σε υποψήφιους εργοδότες - καλό θα είναι να το έχουμε αυτό κατα νού όταν δημιουργούμε το σχετικό μας προφίλ.
    Καλή συνέχεια,
    Ξένια Πασχοπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑνώνυμοςΜαρτίου 22, 2008

    Κύριε Νικολάου.
    ο συγχρονος τρόπος εύρεσης και επιλογής προσωπικού, λόγω σήμερα και της καθημερινης χρήσης του Internet στην εργασία, είναι και το linkedin.
    Είναι μια ιστοσελίδα με εργαζόμενους από όλους τους χώρους και τις χώρες, εύκολα προσβάσιμα στόιχεια για τους ίδιους και άμεση επαφη του εργοδότη με τον μελλοντικό υποψήφιο.
    Ηδη το χρησιμοποιούμε στην εταιρία μας.Είναι το μοντέρνο, IT Headhunting το οποίο χρησιμοποιούν οι εταιρίες ευρέσεως και επιλογής προσωπικού, αλλά τωρα αρχίζει να χρησιμοποιείται και από τις ύπολοιπες εταιρίες που ψάχνουν απευθείας τα στελέχη τους. Είναι επίσης χρήσιμο για επαλήθευση κάποιων στοιχείων του cv που στλενετε στις Δ/νσεις Ανθρώπινου Δυναμικού.
    Ευχαριστώ και καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από την πλευρά του εργαζόμενου μπορώ να πω πως προτιμώ να διαβάσετε κάποια πράγματα στο βιογραφικό μου που θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον για μια προσωπική συνέντευξη παρά να δείτε κάποιες "μισές" πληροφορίες (πχ γνωριμίες στον κλάδο, εμφάνιση κλπ) στο linkedin που πιθανόν να δημιουργήσουν λάθος εντυπώσεις και θα ικανοποιήσουν ως κάποιο βαθμό την περιέργεια των interviewers.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κυριε Νικολαου σαφως και ναι και να φανταστειτε οτι οι επιχειρησεις δεν εχουν καταλαβει επαρκως την χρησιμοτητα και την δυναμη που εχουν τα SM
    δεν εχουν καταλαβει επισης την χρησιμοτητα του καθε sm ξεχωριστα δινουμε μεγαλο αγωνα καθημερινο μετους επιχειρηματιες ωστε να κατεβουν απο τους πυργους τους και να αφουγκραστουν για το τι ζητούν συζητούν και ενδιαφερονται οι χρήστες σήμερα
    αντωνης βουρτσης
    seo optimizer ,social media stragestic & advertising
    twitter/vourtsis
    εγω ηδη εργαζομαι εδω και 8 χρονια πριν ακομα και στην εποχη που το my space δεν ηταν γνωστο και πολλα ακοma www.horos.com.gr www.colibri.gr www.eklogika.gr www.newmedia.gr www.www.carpet-stock.gr ka

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απ' ότι καταλαβαίνω με βάση αυτά που γράφετε αλλά και τα σχόλια των αναγνωστών φαίνεται ως ένας πολύ καλός χώρος φιλοξενίας ανθρώπων με επαγγελματικές ανησυχίες. Αλλά πως μπορώ να επωφεληθώ εγώ από αυτό όντας μόλις άνεργος (5 μήνες) πρώην εκπαιδευτικός εγαστηρίων ΤΕΙ με μεγάλη επαγγελματική προϋπηρεσία; Τι πρέπει να κάνω ώστε να φανώ και να έρθω σε επαφή με ανθρώπους που ενδιαφέρονται για όποια συνεργασία στο αντικείμενο των εκτυπώσεων μεταξοτυπίας. Περιμένω εναγωνίως την απάντησή σας διότι κάθε μέρα που έρχεται είναι τεράστιας σημασίας καθ'οτι έχω οικογένεια με ο,τι αυτό συνεπάγεται.
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
    Χάρης Ταμβακέρας
    xar18ta@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κε Ταμβακέρα, δεν είναι εύκολες εποχές, όωπς καλά γνωρίζετε... Δρταστηριοποιηθείτε στα Social Media με έμφαση στο LinkedIn. Δείτε στην ιστοσελίδα μου (www.inikolaou.gr) μια σχετική παρουσίαση που έδωσα πρόσφατα. Θέλει χρόνο όμως. Η αναζήτηση εργασίας είναι full-time job... Δικτυωθείτε, δείξτε την δουλειά σας, μπείτε σε ομάδες, συμμετέχετε σε αυτές ενεργητικά, κλπ. κλπ.
    Καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή