27 Σεπ 2008

Πώς μια Γερμανίδα "χτύπησε" στη Γυάλινη Οροφή ... και άλλες ιστορίες

Η Μαρία Σάαντ, μια φιλόδοξη επιχειρηματίας, 41 ετών, θεωρεί τον εαυτό της τυχερό. Μετά τη γέννηση των δύο γιων της, επτά και τριών ετών αντιστοίχως, οι εργοδότες της, μια μεγάλη φαρμακευτική επιχείρηση της έδωσε τη δυνατότητα να εργάζεται με μειωμένο, ευέλικτο ωράριο - κάτι που δεν θεωρείται δεδομένο στη Γερμανία.

Η τύχη της όμως δεν συνεχίστηκε. Παρότι διεκδικούσε μια θέση στο μάνατζμεντ της επιχείρησης, η καριέρα της «πάγωσε», όταν δημιούργησε οικογένεια. «Κάποια στιγμή οι γυναίκες καλούνται να αποφασίσουν», λέει. «Οταν έχεις παιδιά, θα πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς στη δουλειά». Εκατομμύρια εργαζόμενες γυναίκες -και ενίοτε και πατέρες- είναι αναγκασμένες να κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς μεταξύ της εργασίας και της οικογένειας. Ωστόσο πολλοί ειδικοί επί θεμάτων εργασίας, υποστηρίζουν ότι αυτοί οι συμβιβασμοί είναι πολύ δυσκολότεροι στη Γερμανία, μια χώρα που παρότι έχει γυναίκα καγκελάριο, και παρότι βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλελεύθερης, υποτίθεται, Ευρώπης, χαρακτηρίζεται από τις μεγαλύτερες μισθολογικές ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων στην Ευρώπη.

Αυτή είναι μόνον μια από τις ανισότητες ανάμεσα στους εργαζόμενους άνδρες και τις εργαζόμενες γυναίκες, κυρίως τις μητέρες, για την οποία τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και τα συνδικάτα, υποστηρίζουν ότι δημιουργεί πρόβλημα στη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία και κατά συνέπεια στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, σε μια περίοδο που η Γερμανία βρίσκεται ενδεχομένως στα πρόθυρα της ύφεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου