23 Οκτ 2008

Positive Organizational Behavior (POB) - Θετική Οργανωσιακή Συμπεριφορά

Μία νέα τάση στο χώρο της Οργανωσιακής Συμπεριφοράς και Ψυχολογίας είναι η μελέτη των θετικών συμπεριφορών στο χώρο εργασίας. Έχοντας δώσει μεγάλη έμφαση στο παρελθόν στις αρνητικές πτυχές της συμπεριφοράς των εργαζομένων (π.χ. γιατί απουσιάζουν, δυσαρεστούνται, αγχώνονται, κλπ.) η συγκεκριμένη προσέγγιση αποσκοπεί κυρίως στην αλλαγή του τρόπου σκέψης μας και προσέγγισης των θεμάτων που μας απασχολούν στο χώρο εργασίας. Έτσι, έννοιες όπως η ελπίδα (hope), η αισιοδοξία (optimism), η ανάπτυξη (thriving), η δέσμευση (engagement) κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στη μελέτη της Θετικής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς.

Η POB είναι ουσιαστική η εφαρμογή της Θετικής Ψυχολογίας στο χώρο εργασίας. Όπως αναφέρει η Wikipedia "Its focus is on strengths and on building the best in the workplace under the basic assumption is that goodness and excellence can be analyzed and achieved".

Τώρα θα μου πει κάποιος...στην παρούσα οικονομική κατάσταση πώς μπορεί κάποιος να σκέφτεται και να λειτουργεί θετικά, όταν επιχειρήσεις κλείνουν και άνθρωποι απολύονται; Αυτό είναι κάτι που πραγματικά έχει προβληματίσει και εμένα ιδιαίτερα. Πιστεύω όμως ότι πολλές φορές (όχι πάντα) το τι συμβαίνει στη ζωή μας και πιο συγκεκριμένα στην εργασιακή μας ζωή έχει (ή μπορεί να έχει) σχέση και με την στάση μας απέναντί της. Κάποιες φορές μας συμβαίνουν κάποια άσχημα (ή ευχάριστα) πράγματα διότι πολύ απλά "τα περιμένουμε" να μας συμβούν.

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την POB μια καλή αρχή είναι η ιστοσελίδα του Center for POS του Michigan University ή το Positive Psychology Center του University of Pennsylvania στο οποίο θα βρείτε και πάρα πολλά εργαλεία/μετρήσεις της POB. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ξεκινάμε μία μεγάλη έρευνα με σκοπό να μελετήσουμε τον ρόλο της POB στην Ελλάδα, πώς επηρεάζεται από σημαντικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των εργαζομένων αλλά και τι αντίκτυπο έχει (και πώς επηρεάζεται από) τις εργασιακές σχέσεις στα πλαίσια της ομάδας εργασίας. Αν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε σε αυτή την έρευνα, όντας εργαζόμενοι στα πλαίσα μιας ομάδας εργασίας, στείλτε μας ένα e-mail και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τα περαιτέρω.

1 σχόλιο:

  1. Κε Νικολάου, χαίρομαι πάρα πολύ που μέσα στη δαιμονολογία της επικείμενης παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης ακούω να κινούνται και στη χώρα μας θεματολογίες της POB.

    Τελευταία προβληματίζομαι αρκετά σε αυτή τη βάση με αφορμή την ανάθεση της εκπαίδευσης των Διευθυντών του Δημόσιου τομέα σε θέματα People Mgt από το ΕΚΔΔΑ. Τα διευθυντικά αυτά στελέχη κρύβουν μέσα τους ένα εκπληκτικό δυναμικό που είναι πρόθυμα να το ανασύρουν στην επιφάνεια, να το εκφράσουν και να το μετουσιώσουν σε καινούργιες και καινοτόμες πράξεις, εάν προηγουμένως κάποιος τους δείξει τον "άλλον δρόμο" της επικέντρωσης στις λύσεις και όχι στα προβλήματα, τις θετικής και όχι αρνητικής συμπεριφοράς στους οργανισμούς. Μια έμφαση σε έννοιες της θετικής συμπεριφοράς των οργανισμών (που συστηματικά αποσιωπείται και εμποδίζεται από τις πιέσεις της "μίζερης" καθημερινότητας και των θιασωτών της μετριότητας) είναι σε θέση να μετατρέψει "κουρασμένους" και "μαζεμένους" managers σε ζωντανούς, ευφάνταστους και αποτελεσματικούς ηγέτες.

    Πιστεύω, λοιπόν, ότι η έρευνα που ξεκινά από το ΟΠΑ θα ήταν πολύ χρήσιμο να εξαπλωθεί και στο δημόσιο τομέα διοίκησης όπου είμαι βέβαιος ότι μπορεί να αποδειχθεί χρυσωρυχείο ευρημάτων! Εάν πιστεύετε ότι θα μπορούσα να βοηθήσω με κάποιον τρόπο από τη θέση μου ως σύμβουλος (ιδιωτικών κυρίως) επιχειρήσεων, εκπαιδευτής ιδιωτικού & δημόσιου τομέα και εισηγητής HRM στο Παν/μιο Μακεδονίας και το AGSM - Nottingham Business School είμαι στη διάθεσή σας (kourtidis.m@myHR.gr).

    ΑπάντησηΔιαγραφή