22 Φεβ 2007

Αυτοκτονίες εργαζομένων λόγω άγχους στην Renault

ΕΝΑΣ 38χρονος εργαζόμενος στο κέντρο τεχνολογίας της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault στα περίχωρα του Παρισιού αυτοκτόνησε την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετώπιζε στη δουλειά του, όπως εξηγεί ο ίδιος ο αυτόχειρας σε επιστολή που άφησε στους οικείους του.

Πρόκειται για την τρίτη αυτοκτονία εργαζομένου στο κέντρο αυτό από τον περασμένο Οκτώβριο, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία μeταξύ των υπαλλήλων και των συνδικάτων.

Στις 30 Ιανουαρίου 500-800 εργαζόμενοι στο κέντρο τεχνολογίας της Γκιγιανκούρ, όπου σχεδιάζονται τα νέα μοντέλα της Renault, πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία στη μνήμη δύο συναδέλφων τους που αυτοκτόνησαν, ο πρώτος τον Οκτώβριο 2006 και ο δεύτερος τρεις μήνες αργότερα.

Ο ένας τερμάτισε τη ζωή του πέφτοντας από τον πέμπτο όροφο του κεντρικού κτιρίου του κέντρου, όπου απασχολούνται 12.500 υπάλληλοι. Η σύζυγος του αυτόχειρα έκανε λόγο για το μεγάλο στρες που είχε ο άνδρας της στη δουλειά του.

Ο δεύτερος πνίγηκε μέσα σε μια μικρή λίμνη που υπάρχει στον περίβολο του τεχνολογικού κέντρου.

Με αφορμή τις δύο αυτές αυτοκτονίες, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γαλλίας CGT κατήγγειλε ότι στην επιχείρηση επικρατεί το κλίμα άγχους και ότι η διεύθυνση απειλεί τους εργαζομένους με δυσμενείς μεταθέσεις, αλλά και ότι δημιουργεί κλίμα ανταγωνισμού μεταξύ των νέων μηχανικών και των παλαιών τεχνικών.

Σύμφωνα με ορισμένα άλλα συνδικάτα οι συγκεκριμένοι στόχοι που θέτει για την επιχείρηση ο πρόεδρος της Renault Κάρλος Γκον έχει αυξήσει τις πιέσεις των στελεχών προς τους υπαλλήλους.

«Δεν συσχετίζουμε αυτούς τους θανάτους με την πολιτική διεύθυνσης του προσωπικού», απαντά η διεύθυνση της αυτοκινητοβιομηχανίας. «Υπάρχει πάντα ένας προσωπικός παράγοντας στις αυτοκτονίες και παρ' όλες τις προφυλάξεις μας δεν μπορούμε να αποφύγουμε παρόμοια δράματα», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου