Το Βήμα της Ελληνικής κοινότητας επαγγελματιών και ερευνητών στην Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ)
29 Ιουλ 2010
in.gr - Οι φίλοι κάνουν καλό στην υγεία, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα - Ειδήσεις - Επιστήμη-Τεχνολογία
Συγκεκριμένα, νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αναδεικνύει τη σημασία των κοινωνικών σχέσεων για την υγεία, την ευημερία και, τελικά, για τη διάρκεια ζωής κάποιου, εκτιμώντας ότι η ύπαρξη φίλων ισοδυναμεί, από άποψη υγείας, με το κόψιμο του τσιγάρου, ενώ παρέχει σχεδόν διπλάσια ωφέλεια σε σχέση με την φυσική άσκηση.
Αντίθετα, οι επιστήμονες εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η ύπαρξη μόνο λίγων φίλων ισοδυναμεί με το να καπνίζει κανείς 15 τσιγάρα την μέρα, ή με το να είναι αλκοολικός.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Μπρίγκαμ Γιανγκ της Γιούτα, υπό την ψυχολόγο Τζούλιαν Χολτ-Λούντσταντ, σε έρευνά τους (μετα-ανάλυση) που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «PloS Medicine», σύμφωνα με το BBC, κατέληξαν στους παραπάνω υπολογισμούς, αφού ανέλυσαν 148 προηγούμενες μελέτες, αναφορικά με τη σχέση των κοινωνικών επαφών με τη θνησιμότητα, οι οποίες περιλάμβαναν περίπου 310.000 άτομα από όλο τον κόσμο για μια περίοδο επτά ετών.
Περισσότερα εδώ.
26 Ιουλ 2010
Το καλό μάνατζμεντ χρειάζεται σωστή μέθοδο όχι πολύ χρόνο
Τι σημαίνει όμως καλό μάνατζμεντ για τα στελέχη. «Το καλό μάνατζμεντ έχει να κάνει με μεθόδους, στυλ και δεξιότητες και όχι με τις ώρες του ρολογιού που τις μετράει το στέλεχος μέσα στη δουλειά του. Η ερευνά μας βρήκε ότι η ανταγωνιστικότητα του κλάδου δεν συνδέεται με το πόσο σκληρά εργάζονται οι μάνατζερ. Στις καλοδιοικούμενες επιχειρήσεις που μελετήσαμε, οι μάνατζερ εργάζονταν κατά μέσο όρο σχεδόν μια ώρα την εβδομάδα περισσότερο από ό, τι στις άλλες επιχειρήσεις. Που σημαίνει ότι στις καλοδιοικούμενες επιχειρήσεις οι επιβλέποντες εργάζονται μάλλον «εξυπνότερα» παρά σκληρότερα».
13 Ιουλ 2010
Έρευνα ΙΜΑΔ/ΕΕΔΕ CROB/ΟΠΑ
Το Ινστιτούτο Μάνατζμεντ Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΙΜΑΔ) της ΕΕΔΕ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οργανωσιακής Συμπεριφοράς & Ηγεσίας (CROB-L) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών διεξάγει έρευνα σχετικά με τις «Τάσεις της Ελληνικής Αγοράς στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών & λύσεων για το ανθρώπινο δυναμικό» με τίτλο:
HR Consulting Survey – Trends 2011
Η έρευνα έχει ως στόχο να καταγράψει τις σχέσεις και συνεργασίες μεταξύ επαγγελματιών της κοινότητας του ανθρωπίνου δυναμικού και των επιχειρήσεων/συμβούλων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και λύσεων, για τον συγκεκριμένο τομέα και να εντοπίσει τις τάσεις που διαφαίνονται για τα επόμενα χρόνια κυρίως στη φάση ανάκαμψης της αγοράς από την κρίση.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν στο Συνέδριο που διοργανώνει το ΙΜΑΔ/ΕΕΔΕ σε συνεργασία με το HR Professional της Boussias Communications στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 με γενικό τίτλο THE BIG HR DEBATE.
Προκειμένου να λάβετε μέρος στην έρευνα μπορείτε να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο που θα βρείτε στην ακόλουθη ιστοσελίδα έως τις 30 Αυγούστου 2010.
Ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή σας.
|
|
11 Ιουλ 2010
Πάνω απο 75% των εργαζομένων διατηρεί ισορροπία μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής
Πάνω από το 50% των Ελλήνων εργαζομένων αισθάνεται ότι δεν μπορεί να απουσιάσει από την εργασία του λόγω εργασιακού φόρτου. Εντούτοις το 66% των εργαζομένων θεωρεί ότι απαιτείται να εργαστεί σκληρότερα όταν συνάδελφοί τους απουσιάζουν με άδεια, ενώ το 70%, δεν ανησυχεί για το γεγονός ότι οι συνάδελφοί τους θα αναγκαστούν να εργαστούν περισσότερο αφού αναλαμβάνουν και το δικό τους φόρτο εργασίας, όσο εκείνοι απουσιάζουν με άδεια.
Πάνω από το 50% των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια των διακοπών του, απαντά στις κλήσεις και στα email που λαμβάνει από την εργασία του. Η πλειοψηφία των εργαζομένων παγκοσμίως, δηλώνει ότι αποδίδει αισθητά καλύτερα μετά από μερικές ημέρες αδείας - στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 71% των εργαζομένων.
5 Ιουλ 2010
Ανήσυχοι οι Ευρωπαίοι μάνατζερ για το άγχος στον χώρο εργασίας
Τι και αν οι τέσσερις στους πέντε Ευρωπαίους μάνατζερ (79%) εκφράζουν την ανησυχία τους για το άγχος που δημιουργείται στους χώρους εργασίας τους. Η πλειονότητα των εταιρειών τους επιλέγει να μην αντιλαμβάνεται «ψυχοκοινωνικές απειλές» όπως το άγχος και οι συμπεριφορές εκφοβισμού και βίας.
Μόνο το 26% των ευρωπαϊκών οργανισμών διαθέτουν πολιτικές για την αντιμετώπισή τους, αλλά και για την εκτίμηση των «νέων και των αναδυόμενων κινδύνων στους εργασιακούς χώρους», όπως επισήμως προσδιορίζονται πλέον αφού συνοδεύουν τις νέες εργασιακές συνθήκες. Αυτές που διαμορφώνουν οι μεταβαλλόμενες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, οι νέες τεχνολογίες, οι νέες εργασιακές πρακτικές και διαδικασίες παραγωγής.
Στις 3 Ιουνίου στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-ΟSHΑ, http://osha. europa.eu) που έγινε στη Βαρκελώνη, προκειμένου να παρουσιασθεί η ενδιάμεση έκθεση για πρόοδο της Στρατηγικής της Κοινότητας για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (2007-2012), ανακοινώθηκαν τα συμπεράσματα της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα πανευρωπαϊκής έρευνας «European Survey of Enterprises on New and Emerging Risks- ESENER» (www. esener.eu), σύμφωνα με τα οποία «το στρες της εργασίας έχει τις ίδιες σοβαρές συνέπειες όπως τα εργασιακά ατυχήματα».