Τι και αν οι τέσσερις στους πέντε Ευρωπαίους μάνατζερ (79%) εκφράζουν την ανησυχία τους για το άγχος που δημιουργείται στους χώρους εργασίας τους. Η πλειονότητα των εταιρειών τους επιλέγει να μην αντιλαμβάνεται «ψυχοκοινωνικές απειλές» όπως το άγχος και οι συμπεριφορές εκφοβισμού και βίας.
Μόνο το 26% των ευρωπαϊκών οργανισμών διαθέτουν πολιτικές για την αντιμετώπισή τους, αλλά και για την εκτίμηση των «νέων και των αναδυόμενων κινδύνων στους εργασιακούς χώρους», όπως επισήμως προσδιορίζονται πλέον αφού συνοδεύουν τις νέες εργασιακές συνθήκες. Αυτές που διαμορφώνουν οι μεταβαλλόμενες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, οι νέες τεχνολογίες, οι νέες εργασιακές πρακτικές και διαδικασίες παραγωγής.
Στις 3 Ιουνίου στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-ΟSHΑ, http://osha. europa.eu) που έγινε στη Βαρκελώνη, προκειμένου να παρουσιασθεί η ενδιάμεση έκθεση για πρόοδο της Στρατηγικής της Κοινότητας για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (2007-2012), ανακοινώθηκαν τα συμπεράσματα της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα πανευρωπαϊκής έρευνας «European Survey of Enterprises on New and Emerging Risks- ESENER» (www. esener.eu), σύμφωνα με τα οποία «το στρες της εργασίας έχει τις ίδιες σοβαρές συνέπειες όπως τα εργασιακά ατυχήματα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου