23 Αυγ 2011

Στα αζήτητα τα υψηλόβαθμα στελέχη στην Ελλάδα

Αισιόδοξη η διεθνής επιχειρηματική αγορά για ανάκαμψη οικονομίας, κυρίως στην Ασία, ενώ στη χώρα μας υπάρχει επιφύλαξη

Στα αζήτητα παραμένουν τα υψηλόβαθμα στελέχη στην Ελλάδα, με τον κλάδο της ενέργειας και των αλυσίδων να παρουσιάζει μια κινητικότητα και τον τραπεζικό κλάδο να έχει παγώσει. Τα μεσαία και χαμηλόβαθμα στελέχη κινούνται περισσότερο, καθώς οι μισθοί τους είναι μικρότεροι, αν και το δεύτερο εξάμηνο του 2011 φαίνεται να είναι πιο στάσιμο από την αρχή του έτους, που ήταν πολύ καλύτερη από το 2010.

Σύμφωνα με στοιχεία εταιρειών συμβούλων επιχειρήσεων η κατάσταση στην αγορά στελεχών στην Ελλάδα είναι θυελλώδης και δεν μπορεί να γίνει κάποια εκτίμηση για το μέλλον, γιατί κανείς δεν σχεδιάζει πλέον μακροπρόθεσμα, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι γίνονται κάποιες προσλήψεις αλλά και πολλές απολύσεις. Το παράδοξο στην αγορά στελεχών στην Ελλάδα, αναφέρει η κυρία Δρ Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της Manpower ότι «ενώ πολλές εταιρείες απολύσουν στελέχη, είτε γιατί κλείνουν, είτε γιατί μετακομίζουν στο εξωτερικό, είτε γιατί μειώνουν τις δραστηριότητές τους, άλλες επιχειρήσεις, όπως εξαγωγικές, δεν μπορούν να βρουν τα κατάλληλα υψηλόβαθμα στελέχη για να προσλάβουν». Επίσης, συνεχίζει η κυρία Κουσία, «τα υψηλόβαθμα στελέχη δεν αποφασίζουν εύκολα να μετακινηθούν αυτή την περίοδο σε άλλες εταιρείες, ενώ αρκετοί από αυτούς που έχουν απολυθεί είναι διατεθειμένοι να φύγουν στο εξωτερικό ή να δεχθούν μείωση στο μισθό και τις απολαβές τους».

Εν τω μεταξύ, επιφύλαξη και σκεπτικισμός σχετικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας κυριαρχεί στα υψηλόβαθμα στελέχη, με πάνω από 60% να δηλώνουν ότι δεν θα προχωρήσουν σε προσλήψεις τους επόμενους μήνες στη χώρα μας, ενώ η διεθνής επιχειρηματική αγορά είναι αισιόδοξη, με τις θετικότερες απαντήσεις να προέρχονται από χώρες της Ασίας, όπως προκύπτει από διεθνή έρευνα της Cornerstone σχετικά τις βραχυπρόθεσμες τάσεις της οικονομίας σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο για το 2011, καθώς και τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την Ελλάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Cornerstone Athens, κ. Ν. Γιαννουλάτος, επεσήμανε ότι «το 65% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε προσλήψεις τους επόμενους μήνες, αφού δεν αναμένουν άμεση ανάκαμψη της οικονομίας. Ωστόσο, η πλειονότητα (72%) συμφώνησε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη εξοικονόμησης πόρων για τους τομείς της εκπαίδευσης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να υποστηριχθεί το ηθικό των εργαζομένων και να διασφαλιστεί το απαιτούμενο επίπεδο παραγωγικότητας. Επίσης όσον αφορά στο σκέλος της κρατικής παρέμβασης και στο ρόλο που διαδραματίζει στην ανάπτυξη της οικονομίας, οι Έλληνες συμμετέχοντες συμφώνησαν (68%) ότι δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα στη διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος για την εξέλιξη της επιχειρηματικότητας».

Σημειώνεται ότ η έρευνα αφορούσε σε επιχειρήσεις στην Ευρώπη (36%), στην Αμερική και στον Καναδά (32%), στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στην Ινδία (8%) στην Λατινική Αμερική (11%) και στην Ασία (13%). Οι συμμετέχοντες ανήκουν κυρίως στην κατηγορία των υψηλόβαθμων στελεχών.

Τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς υποδεικνύουν ότι υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο αισιοδοξία ως προς το θέμα της πολύ - αναμενόμενης οικονομικής ανάκαμψης, αν και υπάρχει ταυτόχρονα επιφύλαξη σχετικά με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα το 36% αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 8-14%, το 32% κάτω από 8%, το 18% μεταξύ 15-24%, το 14% κάτω από 24% και το 32% κάτω από 8%.

Στο κρίσιμο ερώτημα για το αν η παγκόσμια οικονομική ύφεση βρίσκεται κοντά στο τέρμα ή όχι, προέκυψε μια αβεβαιότητα με το 31% να δηλώνει ότι η καθοδική πορεία δεν έχει ολοκληρωθεί, το 21% να δηλώνει ότι δεν είναι βέβαιο και το 48% να είναι πιο αισιόδοξο και να δηλώνει ότι υπάρχει ανάκαμψη. Τα πράγματα φαίνεται να είναι λίγο καλύτερα σε επίπεδο τοπικής οικονομίας, όπου το 59% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι η κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται, ενώ το 34% διαφωνούν και κρίνουν ότι δεν αναμένεται ανάπτυξη.

Ως προς το σκέλος της τοπικής κρατικής παρέμβασης, το 44% κρίνει ότι τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν στη χώρα τους θα βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη, ενώ πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες είτε διαφωνούν, είτε δηλώνουν αβέβαιοι για την αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών.

Το κρίσιμο θέμα των προσλήψεων, τέθηκε επίσης στο πλαίσιο της έρευνας και είναι θετικό το ότι παρόλο που υπάρχει επιφύλαξη σχετικά την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, ωστόσο σχεδόν το 63% σχεδιάζει να ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό του στους επόμενους μήνες, έναντι του 15% που σχεδιάζει να προχωρήσει σε απολύσεις.

Όσον αφορά στις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα διεθνώς, η Επιχειρηματική Εξέλιξη παραμένει η μέγιστη προτεραιότητα (90%) και ακολουθούν η Υψηλή Αποδοτικότητα (81%), η Προσέλκυση Ταλέντου (77%), η Στρατηγική Κατεύθυνση (76%), η Τεχνολογία (66%), τα Ανταποδοτικά Οφέλη προς τους Εργαζόμενους (66%), τα Χρηματοοικονομικά (62%), η Παγκοσμιοποίηση (59%) και η Διατήρηση των Εργαζομένων (55%).

Επίσης, η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό παράγοντα ο οποίος φαίνεται να επηρεάζει την ευημερία της αγοράς. Συγκεκριμένα το 82% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι η βιωσιμότητα αποτελεί κλειδί για τη διαμόρφωση στρατηγικής στις επιχειρήσεις για τις οποίες εργάζονται.

Το ανθρώπινο δυναμικό

Όσον αφορά στους κυριότερους παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση των εργαζομένων, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι η διατήρηση των ταλέντων μέσα στον οργανισμό παραμένει η μεγαλύτερη προτεραιότητα (79%), ενώ βαρύνουσα σημασία έχουν οι προσλήψεις (67%), η διαχείριση των ικανοτήτων των στελεχών (65%), η εξέλιξη της καριέρας τους (59%), η διαχείριση ενός πλάνου διαδοχής (56%) και τα ανταποδοτικά οφέλη προς το προσωπικό (33%).

Επιπρόσθετα οι εταιρείες αναζητούν όλο και περισσότερο εξωτερική υποστήριξη για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και συγκεκριμένα, το 87% κρίνει ότι χρειάζεται να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία των Συμβούλων Επιλογής Στελεχών, καθώς και να χρησιμοποιήσει εξειδικευμένες υπηρεσίες για την εκπαίδευση των υψηλόβαθμων στελεχών (70%), την αξιολόγηση μεθόδων διαχείρισης του ταλέντου (51%) και την αξιολόγηση των μελών της διοίκησης (43%).
Σε αυτό το πλαίσιο οι εταιρίες αναζητούν εξωτερική υποστήριξη για την επάνδρωση των θυγατρικών τους σε χώρες στις οποίες υπάρχει ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για ειδικές υπηρεσίες (Onboarding) οι οποίες αφορούν στην ταχεία εκπαίδευση υψηλόβαθμων στελεχών, ταυτόχρονα με την ανάληψη των καθηκόντων τους, ώστε να διασφαλιστεί η άμεση αποδοτικότητά τους


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου