Λέγεται ότι οι Ιρλανδοί είναι οι Ελληνες του Βορρά. Τα τελευταία δύο χρόνια, δυστυχώς ή ευτυχώς, οι δύο κοινωνίες μοιράζονται πέρα από την "έξω καρδιά" και την ανάγκη για τα "κεφάλια μέσα".
Σε μία προσπάθεια να κατανοήσω γιατί η Ιρλανδία τα πηγαίνει σαφώς καλύτερα από την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, επανεπισκέφτηκα τη φαινομενική συγγένεια κουλτούρας των δύο κοινωνιών, ρίχνοντας μια ματιά στο γνωστό μοντέλο των 4 χαρακτηριστικών (1. απόσταση δύναμης, 2. ατομισμός, 3. ανδρικότητα, 4. αποφυγή αβεβαιότητας) που έχει προτείνει ο Geert Hofstede ως διαστάσεις-κλειδιά που μας βοηθάνε ν' αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε διαφορές κουλτούρας και κοινωνικης συμπεριφοράς ανάμεσα σε χώρες (αλλά και όχι μόνο).
Σύμφωνα, λοιπόν, με το μοντέλο του Hofstede, διαπιστώνουμε ότι, ενώ οι Ελληνες και οι Ιρλανδοί μπορεί να είναι "έξω καρδιά", διαφέρουν ωστόσο σε κάτι το οποίο νομίζω ότι είναι καίριο για να καταλάβουμε τη σχετική δυσκολία των πρώτων ν' αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα συνεργασίας και το σημαντικότερο να δράσουν ανάλογα (δηλ. συνεναιτικά) σε περίοδο κρίσης. Η διαφορά αυτή σχετίζεται με τον δείκτη "αποφυγή αβεβαιότητας" - όπου η Ιρλανδία σκοράρει πολύ χαμηλά, και για την ακρίβεια χαμηλότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι Ελλάδα "χτυπάει κόκκινο" [Η περιγραφή των 4 δεικτών κουλτούρας εδώ].
Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την ανάγνωση των διαφορών κουλτούρας ανάμεσα στις δύο χώρες σχετίζεται με τον δείκτη "ατομισμός" - όπου η Ελλάδα σκοράρει χαμηλότερα από την Ιρλανδία αλλά και από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και εκεί, νομίζω, εντοπίζεται το παράδοξο. Μία πιθανή εξήγηση ίσως να βρίσκεται στον τρίτο δείκτη "απόσταση δύναμης", όπου η Ελλάδα σκοράρει σημαντικά υψηλότερα από την Ιρλανδία. (Σημ: Παραδόξως για κάποιους/ες, όσον αφορά στο δείκτη "ματσισμού (ή ανδρικότητας), το σκορ της Ελλάδας ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο).
Αν και ασφαλή συμπεράσματα για τους (πολλούς και πολύμορφους) λόγους που ίσως καθιστούν τη συνεργατικότητα στην Ελλάδα ως πρόκληση δεν μπορούν να εξαχθουν από μία γρήγορη ματιά στο χάρτη του Hofstede, θα διακινδυνέψω ωστόσο να κλείσω το σύντομο αυτό post βάζοντας - με μολύβι - "διπλό" στον αγώνα Ρετσίνα-Guinness.
Οι δικές σας προβλέψεις;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου