Η συζήτηση περί κούρασης απασχόλησε επί δεκαήμερον τα επιτελεία των πολιτικών κομμάτων και τα ΜΜΕ. Πολύτιμη προσφορά στο «διάλογο» έρχεται να δώσει μια ευρωπαϊκή έρευνα. Ναι, λοιπόν, είμαστε ο πιο... κουρασμένος λαός της Ευρώπης των «27»! Και εξαιτίας της έντασης και των ρυθμών της δουλειάς είμαστε εξαντλημένοι και δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με τις οικιακές εργασίες.
Το παράδοξο ωστόσο είναι ότι, ενώ δεν μπορούμε λόγω κούρασης ν' ανταποκριθουμε στις οικογενειακές υποχρεώσεις, οι περισσότεροι δεν μπορούμε ούτε να συγκεντρωθούμε στη δουλειά μας λόγω αυτών των οικογενειακών ευθυνών. Φαύλος κύκλος, δηλαδή.
Με άλλα λόγια; Ως Ελληνες και κατάκοποι φτάνουμε στο σπίτι μας, αλλά ούτε και να δουλέψουμε σωστά γίνεται, εξαιτίας της έγνοιας που έχουμε από τα προβλήματα και την αναστάτωση που μας προκαλούν σύζυγος, παιδιά, συγγενείς, γονείς, πεθερικά κ.λπ.
Τα στοιχεία της δεύτερης ετήσιας Ερευνας για την Ποιότητα της Ζωής, που διενεργεί το Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας, είναι αποκαλυπτικά. Και άκρως ενδιαφέροντα καθώς καταδεικνύουν την αλλαγή στον τρόπο ζωής όλων των ευρωπαίων πολιτών, ιδίως σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, που η «εξέλιξη» των εργασιακών συνθηκών θεωρείται από κάποιους ως επιβεβλημένη.
«Οταν διαταράσσεται η εναρμόνιση της εργασίας με την προσωπική ζωή δημιουργείται πρόβλημα φυσικής και ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, αίσθηση ενοχών λόγω της αδυναμίας να αντεπεξέλει στις υποχρεώσεις, αυξημένα επίπεδα άγχους, τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά και, χρόνο με το χρόνο, μπορεί να εμφανιστεί το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης (Μπερνάουτ)», υποστηρίζει ο Επίκουρος Καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Νικολάου. «Η εργασιακή ανασφάλεια και ο φόβος για την απώλεια της δουλειάς, συνεχίζει ο ίδιος, εμφανίζονται πιο συχνά στις νότιες χώρες, γι' αυτό και υπάρχουν αυτές οι διαφορές με τα κράτη του Βορρά, όπου το κοινωνικό κράτος είναι πιο ανεπτυγμένο».
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας