Πραγματοποιήθηκε σήμερα το Big HR Debate στο συνεδριακό κέντρο ΔΑΙΣ. Οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και το περιοδικό HR Professional της Boussias Conferences.
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου θα το βρείτε εδώ.
Θα ήθελα να γράψω τις εντυπώσεις μου από αυτό το συνέδριο (ή μάλλον καλύτερα από το μισό, μιας και έπρεπε να φύγω γιατί είχα μάθημα στο παν/μιο....). Στην διάρκεια του συνεδρίου προσπάθησα να αναμεταδώσω την εκδήλωση μέσω twitter, αλλά με πούλησε η μπαταρία του laptop μου...
Η ιδέα του συνεδρίου νομίζω ότι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Να διεξαχθεί ένα debate τόσο μεταξύ των ομιλητών (π.χ. μεταξύ CEOs και HR Managers στο πρώτο panel ή μεταξύ HR Μanagers και προμηθευτών υπηρεσιών HR), όσο και με το κοινό. Βέβαια το γεγονός ότι στα δύο πρώτα panel συμμετείχαν 7 ομιλητές, έκανε αρκετά δύσκολο αυτό το debate, ειδικά σε σχέση με το κοινό, που ήταν πολύ ενεργό και επιθυμούσε την αλληλεπίδραση.
Βέβαια η καθυστέρηση του προγράμματος ξεκίνησε από το ότι εμφανίστηκε (αναπάντεχα φαντάζομαι...) η Υπουργός Εργασίας και μίλησε για πάνω από 30' για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου. Είπε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά σίγουρα θα μπορούσε η παρέμβασή της να ήταν συντομότερη.
Στην συνέχεια στο πρώτο panel συμμετείχαν 3 CEOs και 4 HR Managers, όλοι από μεγάλες, υγιείς και επιτυχημένες Ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Μίλησαν για την σχέση της Ανώτατης Διοίκησης της Επιχείρησης και των Στελεχών / Διευθυντών Ανθρώπινου Δυναμικού, την σύνδεση Επιχειρησιακής Στρατηγικής με την Στρατηγική του Ανθρώπινου Δυναμικού, κλπ. Όλα αυτά συζητήθηκαν σε σχέση με την σημερινή πραγματικότητα που επιβάλλει η οικονομική κρίση. Ειπώθηκαν ενδιαφέροντα πράγματα, που μάλλον τα έχουμε ξανακούσει οι περισσότεροι, αλλά που (σε κάποιους συμμετέχοντες, όπως μου είπαν, αλλά και σε εμένα σε κάποιες περιπτώσεις....) έδωσαν την εντύπωση ότι λειτουργούν σε ένα παράλληλο σύμπαν, όπου όλα πάνε καλά και τα προβλήματα λύνονται εύκολα.... Βέβαια αυτό εξηγείται από το ότι και οι 7 συμμετέχοντες είναι πολύ έμπειρα στελέχη με μεγάλη εμπειρία στην Διοίκηση και στο HR οπότε ξέρουν πώς να παρουσιάσουν (ή και στρογγυλέψουν....) κάποια πράγματα, προωθώντας ταυτόχρονα και την εικόνα της εταιρείας τους.
Στο δεύτερο panel όπου και συντόνιζα, το κύριο χαρακτηριστικό ήταν η έλλειψη χρόνου.... Συμμετείχαν 4 HR Managers και 3 πάροχοι συμβουλευτικών υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού. Το θέμα του panel αφορούσε την στελέχωση (προσέλκυση-επιλογή προσωπικού). Και πάλι πρωτεύων θέμα ήταν ο αντίκτυπος της κρίσης. Όπως και στο πρώτο panel τονίστηκε ότι οι εταιρείες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας παρά στην προσέλκυση και επιλογή νέων εργαζομένων. Συζητήθηκε επίσης πώς έχει αλλάξει η σχέση των συμβουλευτικών εταιρειών εξεύρεσης και επιλογής προσωπικού με τις επιχειρήσεις, όπως επίσης και ο ρόλος των ευέλικτων μορφών απασχόλησης αλλά και των νέων τρόπων προσέλκυσης προσωπικού με την χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
Ήταν σε γενικές γραμμές μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη πρωτοβουλία. Αν υπήρχε περισσότερος χρόνος (και λιγότεροι ομιλητές ανά panel) και δεν υπήρχαν και κάποια μέλη του κοινού που περισσότερο τους ενδιέφερε να τοποθετηθούν (διαφημίζοντας και τις υπηρεσίες/εταιρείες τους), τότε τα πράγματα θα ήταν ακόμα καλύτερα.... Θες να "πουλήσεις"; Πλήρωσε την χορηγία και γίνε ομιλητής....
Νομίζω ότι παρόλο που διεξάγονται πολλά συνέδρια HR πια και στην Ελλάδα το συγκεκριμένο συνέδριο ήταν αρκετά διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Κάθε αρχή και δύσκολη βέβαια.
Συγχαρητήρια στους διοργανωτές.
Γιάννης Νικολάου
ΥΓ Αν κάποιος θέλει να γράψει κάποια σχόλια για το υπόλοιπο συνέδριο, ας επικοινωνήσει μαζί μου.
Σίγουρα οι εντυπώσεις σας με εξέπληξαν! Είναι αυτό που ονομάζω constructive feedback. Είμαι σίγουρος ότι οι διοργανωτές θα διαβάσουν τις εντυπώσεις σας και θα υιοθετήσουν τις προτάσεις αυτές που θα βελτιώσουν το επόμενο HR Debate. Αν θα μπορούσαν να προσθέσω κάτι είναι το γεγονός ότι οι διοργανωτές θα πρέπει να μοιράζουν φόρμες evaluation μετά απο κάθε συνέδριο. Είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει άμεσα στην βελτίωση των συνεδρίων που διοργανώνουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε εκτίμηση,
Χριστόφορος Παππάς
@cpappas
Κε Παππά,
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ για τα σχόλια.
Πάντως υπήρχε φόρμα αξιολόγησης μέσα στον φάκελο του Boussias conferences.
Η αλήθεια είναι ότι για να γίνει ένα σοβαρό debate χρειάζονται και λιγότεροι συμμετέχοντες-ομιλητές και αυτοί να έχουν ένα κίνητρο παραπάνω από το να διαφημίσουν την εταιρία τους. Και νομίζω ότι εκεί απέτυχαν λίγο οι οργανωτές. Όταν απλά πουλάς θέσεις στους χορηγούς τότε δεν μπορείς να το εξασφαλίσεις αυτό. Μπορεί να γίνει ίσως κατά τύχη. Εμείς θέλαμε σοβαρά να συμμετέχουμε στο debate γιατί πιστεύαμε ότι υπάρχει αναβρασμός γύρω από το selection (όπως φάνηκε και από τις ερωτήσεις που έγιναν) και τελικά το χορηγήσαμε για να καταφέρουμε να συμμετέχουμε. Και είχαμε πολλά να πούμε πχ σκεφθείτε πόσα ερωτήματα υπάρχουν γύρω από το selection αυτή την περίοδο. Γιατί δεν απαντάνε οι εταιρίες σε όσους στέλνουν βιογραφικό (έγινε και στο ΔΑΙΣ); Είναι σωστό να στοχεύεις overqualified υποψηφίους γιατί θα δεχτούν πλέον οτιδήποτε; Είναι σωστό να στοχεύεις underqualified υποψηφίους γιατί κοστίζουν λιγότερο; Πως αντιμετωπίζω τα εκατοντάδες βιογραφικά που λαμβάνω και πως χωρίζει η ήρα από το στάρι; Πότε επιτέλους και πως θα σταματήσουν οι διακρίσεις φύλου-ηλικίας; κλπ. Αλλά χάρη στην πολυλογία της υπουργού η συζήτηση αυτή δεν έγινε ποτέ. Τέλος, είναι γελοίο μια υπουργός να λέει ότι είμαι η υπεύθυνη HR του κράτους, ήρθα εδώ για διάλογο και να σας ακούσω και να αποχωρεί επιδεικτικά στο λεπτό χωρίς να αφήνει έστω ένα εκπρόσωπο από το υπουργείο. Αλέξανδρος Φουρλής. Operations Manager, Kariera.gr
ΑπάντησηΔιαγραφήΚε Φουρλή,
ΑπάντησηΔιαγραφήσυμφωνώ απόλυτα με τα σχόλιά σας, ειδικά με το τελυταίο για την υπουργό HR!!!!